kahdeksankulmainen bagua
Fengshui perusteet

Bagua-kartta; kaksi erilaista baguaa

Bagua-kartta on tärkeä osa fengshui parannuksissa. Bagua-kartan ja pohjapiirroksen avulla määritellään kodin eri vaikuttavat alueet. Yleisesti käytössä on kaksi erilaista bagua-karttaa; länsimainen Lo sua bagua ja kahdeksankulmainen ilmansuuntiin perustuva bagua. Esittelen tässä artikkelissa molemmat ja molempien käyttö on aivan yhtä oikein. Lo sua bagua on ehkä helpompi sisäistää, mutta kahdeksankulmainen bagua on myös yhtä helppo käyttää. Itse käytän ilmansuuntiin perustuvaa baguaa, koska koen sen helpommaksi. Kumman vaihtoehdon sitten valitsetkin, niin pysy valinnassasi ja luota siihen. Myöhemmin taitojesi kasvaessa, voit kokeilla myös toista bagua kartan käyttöä käytännössä.

Lo sua bagua-kartta

Lo sua-bagua

Lo sua bagua-kartta sijoitetaan asunnon pohjapiirroksen päälle siten että asunnon ulko-ovi sijaitsee joko Tieto, Ura tai Avuliaat ystävät osiolla. Myös yksittäisten huoneiden vaikuttavat osiot määritellään huoneeseen kulkevan oven sijainnin avulla. Lo sua bagua-karttaa voi käyttää myös pitämällä Lo sua bagua-karttakuvaa kädessä seisoessa huoneen ovella ja määrittää siinä seisoessa mitä bagua osiota mikin huoneen kohta, nurkka tai seinusta merkitsee. Lo sua bagua-karttaa käytettäessä puutarhassa tai muualla ulkotiloissa selvitään alueelle tuleva ”sisäänkäynti” eli se kohta josta yleisesti kuljetaan alueelle ja se sijoitetaan Lo sua bagua-kartan alareunaan. (Tieto, Ura tai Avuliaat ystävät-osiot), muista myös puutarhan bagua-alueita selvittäessäsi huomioida alueen keskusta.

kahdeksankulmainen bagua
Ilmansuuntiin perustuva bagua

Bagua

Kahdeksankulmainen bagua kartta sijoitetaan pohjapiirroksen päälle ilmansuuntien mukaisesti. Piirrettyäsi pohjapiirroksen, määritä missä on pohjoinen ja sijoita kahdeksankulmaisesta baguasta pohjoisen osio tarkalleen pohjoisen kohdalle. Muut ilmansuunnat sitten sijoittuvatkin itsestään pohjapiirrokselle.

Jos käytössäsi ei ole kompassia eikä edes puhelimessasi ole kompassisovellusta, niin luontoa katselemalla selviää helposti, missä suunnassa on pohjoinen. Tässä muutama hyvä esimerkki miten luonnossa selvittää ilmansuunnista pohjoisen.

 • Puiden pohjoispuolella on vähemmän oksia. Tämän huomaa helpoiten männyistä.
 • Puiden pohjoispuolen kaarna on paksumpaa
 • Puut ja kivet sammaloituvat enemmän pohjoispuolelta.
 • Pohjantähti on aina pohjoisessa

Pohjapiirros

Jotta saisit baguasta kaiken hyödyn, tarvitset asuntosi pohjapiirroksen. Jos sinulla ei ole sellaista valmiina, niin pohjapiirroksen piirtäminen ei ole vaikeaa. Tarvitset vain paperia (mieluimmin ruutupaperia), kynän, viivoittimen ja mittanauhan (rullamitta on kätevä seinien mittauksessa). Pohjapiirros piirretään oikeilla mittakaavoilla. Pohjapiirroksen koko ei ole ratkaiseva vaan se että kaikki huoneet sijaitsevat oikeissa paikoissa, oikean muotoisina ja valitun mittakaavan kokoisina. Mittakaavana voit käyttää esimerkiksi 1:100 jolloin yksi metri vastaa piirroksessa yhtä senttimetriä, 1:50 mittakaavassa taas yksi metri vastaa kahta senttimetriä. (seinän pituus 4 metriä= 400cm / 50 = 8cm).  Pohjapiirros piirretään koko asunnosta ja mahdollisesti toinen jossa tontti mukana. Mikäli asuu kovin suurella tontilla, piirretään alue joka on käytössä, pienet metsäalueet ja joutomaat yms jätetään pois. Mikäli huoneistossasi tai talossasi on useampi kerros, niin näistä jokaisesta tehdään oma pohjapiirros ja jokaista kerrosta käsitellään omana yksikkönä. Pohjapiirroksen saa myös kunnan rakennusvalvonnasta. Oman asuntoni pohjapiirros löytyi samanlaisen asunnon myynti-ilmoituksesta.

Fengshuissa pohjapiirroksen tulee olla nelikulmainen, joten jos asuntosi ei ole nelikulmainen, niin piirrä pohjapiirroksen ulkopuolelle viivat siten että pohjapiirroksesta tulee nelikulmainen. Näitä puuttuvia osia käsitellään sitten myöhemmin. Tässä vaiheessa riittää että pohjapiirros on nelikulmainen. Jos sinulla on mahdollisuus, niin ota pohjapiirroksestasi pari kopiota. Voit tarvita niitä myöhemmin.  Samalla voit piirtää jo valmiiksi puutarhasi pohjapiirroksen tai -piirrokset, jos sinulla on esimerkiksi erilliset etu- ja takapihat.

Seuraavaksi vedä viivoittimen avulla pohjapiirroksen kulmasta kulmaan suorat viivat. Viivojen risteyskohta on keskusta. Asunnon, huoneen, puutarhan tai muun tilan keskustan tulisi olla mahdollisimman tyhjä ja keskustasta voitkin kätevästi aloittaa fengshui parannukset tyhjentämällä alueen, sillä alue on hyvin tärkeä. Keskusta alue kuvaa molemmissa baguoissa terveyttä ja ykseyttä.

Esimerkki pohjapiirroksesta
Falckhouse-fengshui

Oman asuntoni pohjapiirroksen piirsin parvekkeella, joka omassa kodissani kuvaa parhaiten piha-aluetta. Pohjapiirrokseen piirretään myös tyhjät alueet jotta saadaan alueesta nelikulmainen. Piirrokseen vedetään viivat nurkasta nurkkaan määritelläkseen asunnon keskipiste joka kuvaa terveyttä. Kuvassani on kaksi keskipistettä. toinen sisätilojen ja toinen parvekkeen kanssa. Molemmat osuvat onneksi eteiseen kohtaan jossa ei turhia tavaroita ole. Terveys on kaikkein tärkein. Kun menettää terveytensä, menettää paljon.

 

 

Falckhouse-fengshui

Tästä kuvasta näet miten alueet sijoittuvat asunnossani Lo sua-baguaa käytettäessä. Lo sua bagua kartta sijoitetaan pohjapiirrokselle siten että asunnon ulko-ovi on lo suan alareunassa eli tieto, ura tai avuliaat ystävät-osiolla. Samalla tavalla parannukset voidaan tehdä huone kerrallaan. Lo sua-bagua kartta sijoitetaan huoneen oviseinälle ja katsotaan mihin parannusta tarvitseva elämänalue sijoittuu. Esim. koko asuntoni vaurausnurkka sijaitsee parvekeseinällä oikeassa nurkassa. Jos haluaa tehdä parannuksia pelkästään olohuoneen vaurausnurkkaan, niin se sijaitsee olohuoneeni vasemmassa nurkassa.

Tässä pohjapiirroksessa on käytetty ilmansuuntiin perustuvaa bagua karttaa. Tällä kertaa parvekeseinän oikeassa nurkassa on Lapset-osio ja vauraus-osio sijaitsee ulko-oven kohdalla. Vaurausalue on hieman haastava sillä periaatteessa se sijaitsee puuttuvalla alueella. Mutta myöhemmissä artikkeleissani tulen kertomaan miten toimitaan puuttuvien alueiden kanssa. Itse käytän mieluimmin ilmansuuntiin perustuvaa bagua karttaa omissa fengshui toimissani ja -opastuksissani.

Fengshuissa käytetään yhdeksää erilaista vaikuttavaa osiota. Näitä osioita käsittelen seuraavassa artikkelissani viikon kuluttua.

Jos sinulle tuli kysymyksiä tai ajatuksia tästä artikkelista, niin keskustellaan enemmän.

 

 

 

 

4 thoughts on “Bagua-kartta; kaksi erilaista baguaa

 1. Minullakin on suuri osa keittiöstä sijoittuu pohjoiseen ja lisäksi luoteeseen. Keittiöllehän suosiolliset elementit ovat tuli ja maa, eikö vain? Miten parantaisin keittiötäni ottamalla silti huomioon pohjoisen ja luoteisen sijainnin?

  1. Keittiön sijainnin suotuisin ilmansuunta on itä ja elementti puu. Keittiön kiinteiden kalusteiden sijainnin ja värityksen perusteella, voit jo vahvistaa tai heikentää ilmansuuntaan kuuluvia elementtejä. Luoteen värejä ovat metalli, valkoinen, kulta ja elementtinä metalli, varo sijoittamasta tälle alueelle punaista ja vihreää sekä tulielementtejä. Pohjoisen värit ovat sininen, musta ja elementti vesi. Tällä alueella kannattaa välttää maaelementtiä.
   Keittiössä tulee olla tarpeeksi kaappeja, jotta kaikki tavarat mahtuvat kaappeihin ja kaappien tulee olla järjestyksessä. Työtasot tulee pitää tyhjinä. Jos keittiösi ei ole avokeittiö, niin siinä on seinät myös toisiin ilmansuuntiin ja voit siis hyödyntää myös näitä ilmansuuntia suunnitellessasi keittiön värimaailmaa ja sisustusta niiltä osin. Oletan että keittiön kodinkoneet ovat pohjoinen seinällä ja lähtisin aluksi tarkastelemaan tuli-, vesi- ja metallielementtien määrää keittiössä ja tarvittaessa tasapainottamaan niitä. Luovan syklin mukaan voit joko vahvistaa tai heikentää jokin elementin vahvistusta. Toivottavasti sait selvän vastauksestani. Jos haluat voimme keskustella lisää, mutta haluaisin nähdä pohjapiirroksen keittiöstäsi, jotta osaisin paremmin neuvoa sinua. Voit halutessasi kirjoittaa minulle osoitteeseen info@falckhouse.fi

 2. Hei
  Mitä tehdä kun asunto kaksikerroksinen? Sisääntulo alakerrasta. Määritelläänkö yläkerta tuon alakerrassa olevan oven mukaan vai yläkerrassa sijaitsevan takapihan oven mukaan?

  1. Kiitos kysymyksestäsi. Olen pahoillani etten ehtinyt vastaamaan nopeammin. Kaksikerroksisen asunnon kumpikin kerros määritellään omana alueenaan ja toisen kerroksen sisäänkäynti on sisäpuolella. Mutta jokaisessa talossa on vain yksi pääsisäänkäynti ja tämä on talon virallinen ulko-ovi ja se ovi on yleensä kadulle johtava ovi. Yläkerran sisäänkäynnille ja sille ns. eteisalueelle, toisenkerroksen puolella, on kuitenkin tärkeää olla tyhjä turhista tavaroista ja kutsuva astumaan toiseen kerrokseen. Tärkeää ovat myös portaat, joissa kuuluu olla umpinainen astin alue. Avoportaat eivät ole fengshuin oppien mukaiset, koska tuovat turvattomuutta avoinaisuudellaan. Toisessa kerroksessa oleva piha-alue käsitellään kuin puutarha. Mikäli käytätte takaovea yleisesti pääsisäänkäyntinä kotiin, niin siltikin alakerran virallinen ovi on kotinne pääsisäänkäynti, samoin kuin kerrostalon pääsisäänkäynti on ulko-ovi josta kuljetaan ulos, mutta käytävällä sijaitseva asunnon ovi johtaa eteiseen jota sisustat. Ulko-oven sisä- ja ulkopuolinen alue on kuitenkin huomioitava siten että ei sisällä kovinkaan paljon energiavirtaa häiritseviä tekijöitä, vaikka niihin ei voi paljon edes vaikuttaa. Kummankin ovien (Etupiha ja takapiha) ulkopuolella olevat sisäänkäynnille johtavat polut ja tiet on myös huomioitava siten ettei oville johda suoraa tietä.
   Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä.
   T: Anne

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää