Joulukoristeet fengshui
Vinkkejä ja lyhyitä neuvoja.

Joulukoristeiden varastointi ensi jouluun

HYVÄ TUOMAS JOULUN TUOPI, PAHA NUUTTI POIS SEN VIEPI

Haluatko ensi vuotesi olevan onnekas? Älä korjaa joulua pois ennen loppiaista (6.1) äläkä myös jälkeen Nuutin päivän.

Joulukoristeiden varastointi ensi joulua varten on välillä melko haastavaa. Itse tein perusteellisen karsinnan joulukoristeisiin pari vuotta sitten, kun joulukoristelaatikoita alkoi olla jo kolmas laatikkokin pullollaan ja päätin että yksi laatikko saa riittää tulevaisuudessakin. Erilaisten koristeiden pakkaamiseen paras säilytysvaihtoehto on alkuperäinen laatikko, joka laitetaan joulukoristelaatikkoon. Mutta ainakaan minulla noita alkuperäisiä laatikoita ei juuri enää ole jäljellä, joten säilytysratkaisut pitää soveltaa erilaisista vaihtoehdoista.

Joulukoristeiden karsinta

Joulukoristeiden karsintaan sopii samat määritelmät kuin kaikkiin muihinkin esineiden karsintaan.

Tarkista ensin kaikki koristeet ja poista rikkinäiset ja kierrätä ne materiaalin mukaan. Useimmat joulukuusen pallot, koristenauhat ja latvatähti ovat sekajätettä, myös muovinen joulukuusi menee sekajätteisiin.

Kaikkea rikkinäistäkään ei välttämättä kannata heittää roskiin, koska niitä voidaan hyödyntää askarteluissa, esimerkiksi joulukuusenpalloista, joista on ripustuspidike irronnut ja kadonnut, mutta pallo on ehjä, saa näyttävän joulupallokranssin. Kranssiin voi käyttää myös pikkuviallisia koristenauhoja. Jos et itse halua käyttää näitä askartelumateriaalina, niin ne voi viedä vaikka kierrätyskeskukseen tai lahjoittaa Facebookin annetaan-ryhmien kautta. Askartelumateriaalia kerätessäsi valitse vain ne, joita varmasti uskot käyttäväsi myöhemmin.

Joulukuusenpallosta voi askarrella kauniin kranssin oveen

Seuraavaksi poista joulukoristeista ne jotka eivät ole enää olleet käytössä vuosiin eivätkä ole enää miellyttäviä. Näistä koristeista säilytä vielä ne jotka ovat erityisen tunnerikkaita tai muuten tärkeitä. Loput koristeet voi laittaa kiertoon myymällä ne tai antamalla pois. Joulukoristeet saa myytyä joulun jälkeenkin erilaisissa Facebookin myyntiryhmissä.

Lasten tekemien koristeiden kohdalla kannattaa olla tarkka ja tehdä karsinta yhdessä lapsen kanssa. Tähän pätee se sama sääntö kuin muutenkin, toisen ihmisen tavaran hävittäminen ilman toisen lupaa. Älä tee sitä! Lasten askarteluista parhaimmat voi varastoida lapsen muistolaatikkoon, jos sellainen on käytössä. Meillä on tallessa muistolaatikot jokaisesta lapsesta (äitiyspakkauksen laatikko) ja sinne keräsimme parhaimmat ja tärkeimmät muistot lapsuuden ajalta, alkaen asusta jolla tultiin kotiin laitokselta ja paljon muuta. Päätä yhdessä lapsen kanssa mitä säilytätte ensivuoden jouluun tai menee muistoihin ja mitkä saa laittaa pois. Muista että joka joulu tulee uusia lapsien tekemiä koristeita. (Vielä aikuisenakin; tein tänä vuonna joulukukan sisään äidilleni käpykranssin)

fengshui, Joulukoristeiden varastointi

 

Koristeiden säilytys

Joulupallot ovat useimmiten ohutta lasia ja voivat rikkoontua helposti. Pallot kannattaa suojakääreessä yksitellen johonkin laatikkoon, joka laitetaan joulukoristelaatikkoon. Suojakääreeksi sopivat silkkipaperit, kuplamuovi, kangaspalat tai vaikkapa talouspaperi. Sanomalehteä en itse käyttäisi, koska lehden muste voi sotkea koristeet. Joulupallojen säilytykseen sopivan kokoinen kenkälaatikko on hyvä vaihtoehto. Tyhjiä kenkälaatikoita saa useimmista kenkäkaupoista pyytämällä.

Koristenauhat ja jouluvalot sotkeentuvat joulukoristelaatikossa usein vaikka niihin ei edes koske laatikkoon laittamisen jälkeen. Näillekin paras säilytysvaihtoehto on se alkuperäinen myyntilaatikko. Itse säilytän kuusen koristenauhoja vessapaperihylsyn sisällä ja muita nauhoja jokaista erillisessä pikkupussissa.

Pienemmät keraamiset ja lasiset koristeet kannattaa myös pakata joulupallojen tapaan yksitellen suojattuna omaan pienempään laatikkoon joka varastoidaan joulukoristelaatikkoon. Koriste-esineen suojaus on kuitenkin tärkeää, kun esine asetetaan joulukoristelaatikkoon, vaikka siten ei pakkaisikaan erilliseen säilytyslaatikkoon. Glitterikoristeet kannattaa pakata ehdottomasti omiin suljettaviin pusseihin, mutten sitä glitteria on koko laatikossa ja kaikissa koristeissa. (Vaikka kaikki koristeet olisivat pakattu erikseen)

Kyntteliköt ja muut isokokoiset valot ja lyhdyt tarvitsevat useimmiten toisen varastolaatikon kokonsa vuoksi jos niitä ei säilytä esillä koko vuoden kuten useimmiten pihapuun- ja parvekevalot säilytetään paikoillaan. Kynttelikköjen lamppuja ei tarvitse tarkistaa ennen varastointia, mutta muutaman varalampun hankkiminen varastoon on järkevää alennusmyynneistä.

Jos sinulla on muovikuusi, niin ethän ole hävittänyt sen alkuperäistä myyntilaatikkoa. Se on nimittäin kaikkein paras vaihtoehto muovikuusen säilyttämiseen, vaikka kuusen tunkeminen takaisin liian pieneen laatikkoon on taidelaji. Itse olen ensimmäiseksi irrottanut latvaosan, sen jälkeen asettelen kaikki runko-osan oksat pystysuuntaan runkoa vasten ja sidon ympärille koko matkaltaan tiukasti leveää lahjanarua. Kun runko on pötkylän mallinen niin laitan latvaosan takaisin ja sidon sen samalla tavoin. Tämän jälkeen irrotan latvaosan uudestaan ja myös kuusen jalat. Tämän jälkeen tungen laatikkoon ensin runko-osan ja sitten latvaosan siihen rungon viereen. Lopuksi laatikkoon tungetaan kuusen jalat laatikkoon siltä puolen jossa rungon tyvi on ja sitten laatikko helpotuksesta huokaisten kiinni ja varastoon. Valitettavasti en tästä projektista ottanut kuvia. Laatikon puuttuessa tekokuusi usein säilytetään jätesäkissä, silloin ei tarvitse kuusen oksiakaan taivutella mitenkään, mutta kuusi jätesäkissä vie enemmän varastotilaa.

fengshui Joulukoristeiden varastointi
Kuusen koristenauhat kannattaa pakata yksitellen

Joulukoristeiden varastointi

Kun urakkasi on valmis ja kaikki koristeet säilötty laatikkoihin ensi joulua varten, viedään joulukoristelaatikot varastoon ja varastoidaan paikalle joka on tarkoitettu joulukoristeille. Joulukoristeet kannattaa säilyttää kuivassa lämpimässä paikassa esimerkiksi vaatehuoneessa, kaapin perukoilla tai lämpimässä varastossa. Varasto- ja kaappitilojen siisteys on tärkeää, jo senkin takia että tiedät mitä missäkin on ja sotkuinen varasto vaikuttaa sinun ja perheesi elämään aiheuttaen mahdollisesti ahdistavaa oloa sotkuisuudellaan.

Onko sinulla jokin hyvä vinkki joulukoristeiden säilöntään? Kirjoita komenttikenttään oma ideasi.