Miten sisustaa koululaisen huone
Koulut alkavat
Lapsen kasvaessa hänen tarpeensa muuttuvat ja koulun aloittaminen on yksi lapsen tärkeimmistä askeleista kohti tulevaisuutta. Monissa kodeissa tälläkin hetkellä mietitään, miten saisi toimivan ratkaisun lastenhuoneen sisustuksessa koulunsa aloittavalle? Miten sisustaa koululaisen huone? Ihanteellisinta tietenkin olisi jos perheen jokaisella lapsella on oma makuuhuone, mutta useimmiten perheen lapset jakavat yhden tai useamman huoneen keskenään. Tällöin on mietittävä huoneen jakoa lasten kesken ja sitä miten onnistutaan saamaan jokaiselle lapselle oma rauhallinen tilansa.
Kodin länsisektori
Baguassa lapset sijoittuvat asunnon länsisektoriin jonka elementtinä on metalli ja värinä valkoinen. Olohuoneen länsisektori onkin paras mahdollinen paikka televisiolle ja muille sähköisille esineille koko kodissa. Televisio, stereot ja tietokoneet ovat tietoa tuottavia esineitä ja lapsien tehtävä on oppia. Kodin länsisektoriin asetetut tehosteet vaikuttavat lapsen elämään positiivisesti kuten myös koulumenestykseen. Sijoittamalla vuorikristalleja länsisektoriin elektroniikan lisäksi vahvistat myös lapsesi muuta kehitystä, sillä lapsi kasvaa, kehittyy ja oppii koko lapsuutensa ajan.
Asunnon länsisektoriin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä epäsuotuisat elementit ja epätasapainoinen fengshui länsisektorilla voi aiheuttaa lapsessa ylivilkkautta, masennusta, huonoa käytöstä ym. vastustusta vanhempia ja auktoriteetteja kuten opettajia kohtaan ja lapselle huonoa oloa. Epäsuotuisa tasapaino kodin länsisektorissa voi myös vaikeuttaa lapsen oppimista ja koulumenestystä.
Kodin länsisektoria voi vahvistaa seuraavin tavoin:
- Kodin viihde-elektroniikan keskittäminen tälle alueelle.
- Metalliesineet tai -koristeet
- Tuulikannel
- Metallista esim. pronssista valmistettu kello.
Jotta kodin länsisektorista ei tulisi liian ”metallista” sijoita sinne myös maan elementtejä kuten kristalleja roikkumaan ikkunaan ja oman mieltymyksesi mukaisia lasiesineitä, saviesineitä ja keramiikkakoristeita. Olohuoneen länsisektorin sisustuksessa pidä siis sisustuksen päävärinä valkoinen ja tehosta sitä kullan ja hopean värillä ja tehosta vaikutusta maan elementeillä.
Suotuisat ilmansuunnat lapselle
Kun koulunsa aloittavan lapsen työnurkkaa valmistellaan, on hyvä sijoittaa työpöytä siten että lapsi istuu kasvot hänelle suotuisaan suuntaan. Lapsen suotuisa ilmansuunta on määritelty bagua kartassa tai lapselle voi laskea hänen henkilökohtainen ilmansuuntansa. (Linkki vie artikkeliin jonka kirjoitin henkilökohtaisesta ilmansuunnan määrittelemisestä.) Bagua kartassa on yleisesti määritelty lapsen suotuisat ilmansuunnat seuraavasti:
- Nuorin tytär: Länsi
- Keskimmäinen/keskimmäiset tyttäret: Etelä
- Vanhin tytär: Kaakko
- Nuorin poika: Koillinen
- Keskimmäinen/keskimmäiset pojat: Pohjoinen
- Vanhin poika: Itä
Esikuvia koululaiselle
Koululaisen opiskeluintoa edistää fengshuin mukaan myös neron kuvan asettaminen opiskelunurkkaukseen. Lapsen omien taipumusten mukaan voi valita sopivan nykyajan neroista inspiroimaan lasta, esimerkiksi musikaalisesti lahjakkaan lapsen seinälle voi ripustaa Mozartin kuvan. Valitse esikuvaksi nero joka oikeasti määrittelee lapsen taipumuksia ja kiinnostuksen kohteita. Teoreettiselle/ matemaattiselle lapselle sopii ehkä Einstein, Luonnosta pitävälle Newton ja tutkivalle lapselle Darwin. Kerro kuitenkin lapselle kenestä kuva kertoo ja mitä hän on tehnyt ja tärkeää! Älä sano että odotat lapsesi olevan yhtä viisas ja aikaansaava, sillä nuo kuuluisat nerotkaan eivät pikkulapsina olleet neroja, vaan kiipeilivät puissa ja olivat vain kiinnostuneita asioista, kuten sinun lapsesi, kerro vain kuka henkilö on. Kaikki nerot eivät lukeneet tai osanneet laskea 3-4 vuotiaana, joillakin oli jopa oppimisvaikeuksia.
Työpiste
Lapsen työpisteen sijoittaminen lapsen makuuhuoneeseen noudattaa fengshuissa samoja sääntöjä kuin vanhempien makuuhuoneen sisustuksessa, jos lapsen makuuhuoneeseen sijoitetaan työpiste. Työpiste ja nukkumisalue tulee erottaa toisistaan siten etteivät alueet häiritse unta ja rauhoittumista. Makuuhuoneesta tulee poistaa televisiot, tietokone, pelikoneet ja muut aivoja aktivoivat tavarat. Makuuhuone on tarkoitettu vain lepäämiseen ja nukkumiseen. Työpiste suoraan sängyn vieressä voi luoda lapselle tunteen ettei hän pysty nukkumaan koska hän tuntee vastuuta koulutyöstään ja koulutyö voi aiheuttaa siten stressiä ja unettomuutta. Tämä tunne voi pahimmillaan olla negatiivista, lapsi kuvittelee ettei osaa eikä selviä koulutehtävistä ja nämä ajatukset vaikuttavat yöuniin. Parasta olisi sijoittaa työpöytä siten ettei lapsi näe omaa työpöytäänsä nukkuessaan sängyssä. sängyn ja työpisteen voi erottaa esimerkiksi hyllyllä tai väliseinällä. Parvisänky tai puolivarvisänky voisi olla hyvä ratkaisu, vaikkakaan tämä ratkaisu ei sovi kaikille lapsille esimerkiksi unissakävely-taipumuksen takia. Alueiden erottamisella luodaan omat alueet molemmille toiminnoille jokaiselle lapselle henkilökohtaisesti lastenhuoneessa. Lapsen pelikoneet ja muut aktiivisuutta lisäävät esineet tulisi myös sijoittaa siten etteivät ne häiritse lapsen uniaikaa. Kouluikäinenkin lapsi tarvitsee ns. aivojen nollaamisen riittävällä nukkumisella. (vrt. päiväunet taaperoiässä…yhtenäiset yöunet kouluikäisellä)
Samassa huoneessa asustaa monta lasta
Jos saman lastenmakuuhuoneen jakaa perheen kaikki tai osa perheen lapsista, heille jokaiselle tulisi järjestää rauhallinen tila koulutyölle ja nukkumiselle. Tällöin mahdollisesti paras ratkaisu on järjestää yhteinen työpiste vaikka toiseen huoneeseen jos perheen lasten makuuhuoneessa ei ole tilaa isolle pöydälle. Yhteistä työpistettä läksyjen tekemiselle toteuttaessa täytyy huomioida se tavaran määrä joka tulee koulunkäynnistä. On kirjaa, vihkoa, penaalia tarvikkeineen ja kaikkea muuta tilpehööriä. Paikka lapsen kaikille omille koulutavaroille voi olla vaikkapa hylly tai kaappi työpisteen yhteydessä ja hyllykössä tai kaapissa, omat tilat jokaiselle lapselle. Työpistettä ja lapsen henkilökohtaista ilmansuuntaakin tulee miettiä työpistettä järjestäessä. Pyöreä työpöytä (ruokapöytä) on tähän kaikkein paras ratkaisu, sillä silloin jokainen lapsi saa oman työtilan, omasta suotuisasta ilmansuunnasta työpöydän ääressä ja kuka kieltää kunnollisen työtuolin käytön pyöreän (ruoka)pöydän ääressä, kun pöytä on työpöytänä.
Tätä kirjoittaessa mietin paljon erilaisia tilanteita. On perheitä joissa on vain yksi tai kaksi lasta ja perheitä joissa lapsia on enemmän. Jokainen lapsi on myös erilainen ja tarvitsee erilaiset. Tilaa asumiselle voi olla niin että perheen kaikilla lapsilla jokaisella on oma huone ja perheitä joissa kaikki lapset jakavat saman huoneen. Perheitä joissa on vauvasta/taaperosta teini-ikäisiin lapsia. Jotkut perheen lapsista opiskelevat jo toisella asteella ja jotkut lähtevät jo armeijaan ja ovat kirjoilla edelleen kotona ja kaikki tarvitsevat omaa tilaa..
Lapsen henkilökohtainen ilmansuunta on tärkeä osa ymmärtää fengshuita ja ymmärtää myös että lapsen kaikissa koulumaailmassa/elämässä vaadituissa taidoissa tarvitaan aikuisen tukea.
Fengshui ei aina kuitenkaan toimi. Jokainen lapsi on yksilöllinen. Lapsen oppimiskykyyn ja hänen luonteeseensa vaikuttavat hyvin monet eri osa-alueet; koko hänen elämänsä ja myös perintötekijöillä on osuus lapsen omiin piirteisiin. Joihinkin piirteisiin ei vain voi vaikuttaa ulkoisesti. Vanhempien tasapaino omassa kodissa tasapainottaa lasta ja lapsi on aina lapsi, tärkeä henkilö omassa ympäristössään.)