fengshui muovikierrätys corsair
Kierrätys

Muovi ja muovijalanjälki

Yhteistyö: Corsair

Ensimmäisen muovin kaltaisen aineen kehitti englantilainen kemisti Alexander Parkes vuonna 1856, mutta muovin käyttö kotitalouksilla yleistyi vasta 1950-1960 luvulla. Suomen ensimmäinen muoviteollisuus Sarvis perustettiin 1921 ja kertakäyttöastiat tulivat markkinoille vuonna 1928.

Muovi ei kuitenkaan ole pelkkää roskaa. Muovin käyttö esimerkiksi sairaaloissa on lisännyt hygieenisuutta ja parantaa näin potilasturvallisuutta Muovia käytetään monin eritavoin myös teollisuudessa, kuten autoteollisuudessa. Muovisia esineitä on joka puolella ympärillämme ja ostan mielelläni muoviin pakatun lihan kaupan hyllyltä, sillä tämän muovipakkauksen voin laittaa muovin kierrätysastiaan.

Jokainen voimme omalta osaltamme vähentää muovijätettä kierrättämällä. Yleisohjeena muovinkeräykseen voimme laittaa kaiken muovisen materiaalin, joka on pakkausmateriaalia ja kaupan muovipussi. Kierrättämällä omat muoviroskamme saatamme vähentää myös Suomen EU-maksuja, sillä vuonna 2021 tammikuussa tuli säädös että jokaisen EU maan tulee vähentää muovijätteen määrää merkittävästi ja Suomi myös maksaa muovista muoviveroa EU:lle. Yrityksillä on EU-jätelainsäädännön mukaan tuottajavastuu, eli yritykset maksavat muovipakkausten kierrätysmaksua sen mukaan miten helppoa muovipakkaus on kierrättää ja kierrätysmateriaalista tehdyn pakkausmuovin valmistus vähentää yrityksen maksuja.

muovi ja muovijalanjälki

Ongelmana on hylätyn muovin aiheuttama jäte. Maapallon merien tilanne muoviroskan kannalta on hälyttävä, joka vuosi meriin kulkeutuu kymmenen miljoona tonnia muovijätettä. Tätä muovijätettä kerätään vesienpuhdistusaluksilla kokoajan enemmän ja enemmän. Maailmassa on kymmenen isompaa jokea, jotka saastuttavat eniten meriä muovilla ja näitä jokia puhdistamalla pääsemme eteenpäin kohti puhtaimpia meriä ja terveempään maapallon tilaan.

Corsair

Corsair Group kehittää kestäviä ratkaisuja maapallon saastumista vastaan mm. vesistöjen saastuminen, ilman saasteet, ilmastonmuutoksen hidastaminen, rahoitus. Corsair valmistaa kerätystä muovijätteestä ekologisesti bioöljyä. Muovijätteestä puristettu bioöljy on korkealuokkaista, sillä on matalat rikki- ja CO2 pitoisuudet. Bioöljyä voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin teollisuudessa ja yksityistalouksissa.

corsair bangkok

VIIME VUODEN 2021 LOPPUUN MENNESSÄ CORSAIR ON TUHONNUT 12 000 000 KILOA MUOVIA

Corsairilla on laitteita muovin muuttamiseen bioöljyksi. Laitteita on tällä hetkellä Bangkokissa, jossa on kolme laitetta, joista jokainen tuhoaa satoja tuhansia kiloja muovijätettä kuukaudessa ja muuntaen sen bioöljyksi. Tämän vuoden 2022 alussa käynnistyvät uudet tehtaat Bangkokiin ja myös Slovakiaan. Kehitteillä on aloittaa toiminta Ranskassa, Belgiassa, Columbiassa, Hollannissa, Englannissa, USA:ssa, Sloveniassa, Irlannissa ja Serbiassa. Tuotetun bioöljyn kysyntä on jo nyt huimaa ja kasvaa kokoajan, kaikki muovista puristettu bioljy mitä saadaan tuotettua ostetaan saman tien.

kuva Andy Graft Pixabay

Bioöljy

Muovista voidaan siis tehdä myös bioöljyä. Fossiilinen öljy on uusiutumaton luonnonvara joka loppu muutaman kymmenen vuoden päästä. Bioöljyä taas voidaan käyttää samalla tavalla kuin fossiilista öljyä eli siitä voidaan valmistaa myös bensiiniä. Tällä hetkellä suurin bioöljyn ostaja on muoviteollisuus, joka käyttämällä kierrätettyä bioöljyä tuotannossaan välttyy maksamasta valmistusmaksua, joka on muoviteollisuudelle huomattava. Bioöljy myös saastuttaa vähemmän kuin fossiillinen öljy alhaisen rikkipitoisuuden takia ja vähentää polttomoottoriautojen päästöjä. Mutta autoja suurempi luonnon saastuttaja on laivateollisuus. On laskettu että muutama (+-15) suuri rahtilaiva saastuttaa ilmastoa enemmän kuin kaikki maailman autot, vähemmän siis kuin lentokoneet. Onneksi EU on tehnyt rikkidirektiivin, jonka ansiosta rahtilaivojen rikkipäästöt ovat vähentyneet huomattavasti. Ilmasto lämpenee kuitenkin jatkuvasti. Maapallo on hukassa jos mannerjäätikkö sulaa jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Kierrätysmuovi

Kuten kaikki jo tiedämme, muovinkeräyspisteeseen voi laittaa vain puhdasta pakkausmuovia tai muovipusseja, ei kuitenkaan jätesäkkejä. Bioöljyn valmistamiseen voidaan kuitenkin käyttää aivan kaikkea muovia. Corsair kerää muovit vesistöjen muovikeräyksen lisäksi tehtaittensa lähialueilta ja he ovat toimittaneet omat keräyslaatikkonsa yhteistyökumppaneiden keräyspisteille, kuten esimerkiksi Remeolla on omat keräyspisteet muun muassa talouksille ja taloyhtiöille. Mitä puhtaampaa ja ohuempaa kerätty muovi on sitä enemmän siitä saadaan öljyä, mutta loput muovit käytetään itse laitteiden toimintaan. Suomessa suurin osa kierrätyskelvottomasta eli lähinnä likainen kierrätysmuovi poltetaan.

 

crs-corsair

CRS merkki tuotteissa tai palvelujen yhteydessä kertoo kuluttajalle yrityksen sitoutumisesta poistaa ja kierrättää tuottamansa muovijäte maapallolta. CRS muovikrediittejä voi ostaa hankkimalla muovineutraali-paketteja. CRS on ainut Token maailmassa joka ratkaisee 8. miljardia ihmistä koskevan ongelman Saastumisen.100% kaikkien näiden pakettien myynnistä syntyvä tuotto käytetään rahoittamaan uusia projekteja jossa kierrätetään jätemuovia korkealaatuiseksi bioöljyksi.

Tiesitkö:

  • Ihminen syö 5g mikromuovia viikossa
  • Jokainen ihminen tuottaa noin 50 kg muovijätettä vuodessa
  • Suomessa asuu 5,5 miljoonaa ihmistä (50kg x 5 500 000= 27 500 000kg)
  • Öljy on uusiutumaton luonnonvara
  • Öljyn on laskettu loppuvan maapallolta marraskuussa 2067 tai jo vuonna 2050, riippuu laskentatavasta/lähteestä
  • 95% muovipakkauksista käytetään vain kerran

Muovineutraali

Jokainen meistä voi ostaa itsensä muovineutraaliksi. Muovineutraalius tarkoittaa sitä että ostat tuottamasi muovijätteen tuhoamisen verran muovikrediittejä ja tuhoat ne samassa yhteydessä.

Lisätietoja Corsairin toiminnasta antaa Maikku Kero emkero58@gmail.com